Geschiedenis Tafeltennis

Tafeltennis, zoals het nu wordt gespeeld is waarschijnlijk ontstaan in Engeland in de jaren '70 van de 19de eeuw. Daar werd het gespeeld met een geïmproviseerd badje, net en balletje. Omdat weer het niet altijd toeliet om buiten te tennissen nam men het spel mee naar binnen in een aangepaste versie. Natuurlijk werd het spel ook snel opgepikt door spelfabrikanten, zij maakten het spel officieel en gaven het namen mee als 'Gossima', 'Whiff Whaff' of 'Pim-Pam'. Helaas waren de balletjes vaak van slechte kwaliteit en richtten binnen meer schade aan dan het spel aan lol opleverde. Het spel werd hierdoor tijdelijk wat minder populair.

Het spel leefde een aantal jaren later aan het begin van de 20ste eeuw weer op. De Engelsman James Gibb bracht het juiste balletje mee uit een reis naar Amerika en blies het spel nieuw leven in. Een slimme spelfabrikant bracht het spel opnieuw op de markt met de extra naam 'Ping-pong' en deze naam bleef plakken.

Na een dipje in het spelgebruik veroorzaakt door de Eerste Wereld oorlog werd het spel in de jaren '20 een officiële sport. Omdat de naam 'Ping-pong' een merknaam was werd gekozen voor de naam 'tafeltennis'. De sport verspreidde zich in die jaren over de hele wereld. Wat uiteindelijk is uitgemond in een dominantie in de sport door Aziatische landen. In de jaren '50 waren het de Japanners die de grote prijzen in de wacht sleepten en in de jaren '60 nam China het stokje over. Sinds 1988 is tafeltennis een officiële sport en ook nu nog zijn het de chinezen die deze sport domineren.