Geschiedenis van tafelvoetbal

Er gaan vele geruchten rond over wie nou precies de voetbaltafel en dus ook het tafelvoetbal heeft bedacht. Zo gaan er verschillende verhalen rond over dat de fransman Lucien Rosengart deze zou hebben uitgevonden tijdens het werk omdat hij iets gezelligs wilde doen met collega’s in de pauzes. Ook gaat het in het rond dat de Spaanse Alexander de Finesterre de tafel zou hebben bedacht tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis waar hij lag vanwege verwondingen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. 

Echter is er maar één persoon die het patent voor de voetbaltafel heeft aangevraagd en gekregen en dat is Harold Thornton in 1921. Hij bedacht het spelletje na een wedstrijd van Tottenham Hotspur die hij bijwoonde als supporter. Hij kwam op het idee door een lucifer doosje en het op zijn kant leggen van de lucifers. De oom van Harold bracht het spelidee naar Amerika en hier werd het verder ontwikkeld.

Er zijn zelfs ontwikkelingen gaande om een voetbaltafel de bouwen met een robot erin. Zodat je ook alleen tafelvoetbal kan spelen, tegen een robot! Ook is er een animatiefilm in de maak waarbij de poppetjes van het tafelvoetbal tot leven komen!

De International Table Soccer Federation (ITSF) is opgericht in 2002, zij zijn opgericht om de belangrijkste regels van het tafelvoetbal te handhaven en vast te leggen. Hier zijn maar liefst 49 landen lid van, waaronder Nederland.  Maar in Nederland kennen we ook de overkoepelende organisatie namelijk Tafelvoetbal Federatie Nederland (TFN). Deze is opgericht op 6 juni 2014, door de twee grootste tafelvoetbalbonden namelijk TVB ZOH en NTVB. In Nederland zijn maar liefst 85 verenigingen aangesloten bij een van deze organisaties.

De naam tafelvoetbal is geen officiële benaming voor het spelletje. Een van de bekendste en meest voorkomende naam voor het spelletje is namelijk het Amerikaanse ‘fooseball’, wat is afgeleid van het Duitse fuẞbal. Terwijl ze het in Duitsland ´kicker´ noemen. Andere namen voor het spelletje zijn baby-foot (Frans), futbòlin (Spaans), biliardino (Italiaans) en taca-taca (Chili). 

   geschiedenis-tafelvoetbalgeschiedenis-tafelvoetbal-2